Adieu, GoedGelovig!

Vandaag viert de website GoedGelovig.nl een slotfeest in Amsterdam.

Ik was vriendelijk genoeg ook uitgenodigd, maar kan er helaas niet bij zijn. Daarom hierbij mijn digitale eulogie van een afstand.

Vaarwel, @GoedGelovig, misschien tot ziens. Het was goed.

 

GoedGelovig

is sinds jaar en dag de enige echte satirische website in (of: over) onze christelijke blogosfeer. In de geest van hun (en mijn) held Erasmus’ spottende werkje Lof der Zotheid hebben zij door middel van humor de vreemdste christelijke uitwassen aan de kaak gesteld.

=== de Gouden Bikini werd jaarlijks uitgereikt aan de ‘meest wereldvreemde christen’.
=== de Mockfish aan de lelijkste christelijke website (een gevreesde prijs die kerken moest aansporen om vooral met de tijd mee te gaan op het gebied van hun presentatie).
=== toen Stichting Opwekking om onbegrijpelijke bijgelovige redenen besloot om nummer 666 niet in hun liedbundel op te nemen, liet GG deze alsnog opnemen.

En dan hebben we nog de luchtigere zaken te pakken. Als het ging om fysiek, financieel of geestelijk misbruik van religieuze leiders stond @GoedGelovig ook altijd paraat. Een kritische tweet hier, een spottend blogje daar en soms zelfs de ondersteuning van een concreet stukje onderzoeksjournalistiek (zie Karel Smouter en de Blinden van Birma).

Waarom ik GoedGelovig zo waardeer

Wat is hier zo lovenswaardig aan? Is het niet een stel gefrustreerde ex-christenpubers dat lolletjes wil maken over het vaarwel gezegde geloof?

Nee, het is veel meer.

GoedGelovig vormde een therapeutische online community voor mensen die te maken hadden gehad met charismagische uitwassen of griffermeerde bekrompenheid. Vaak kleine, sektarische gemeenschapjes waar iedereen zich vreemd gedraagt en langzaam maar zeker de vraag in je op kan komen: ‘zijn zij allemaal gek, of ben ik gewoon gek?’. Op GoedGelovig kon men ontdekken: ‘nee, dit ligt niet aan mij; en ik ben niet de enige’.

GoedGelovig was ook een gevreesde waakhond voor het christelijke wereldje. Als het teveel ging klieken en van de wereld vervreemd raakte, als er nodig een raam open moest, legde GoedGelovig de vinger op de zere plek. Instanties als de Evangelische Omroep of bekende media-dominees hebben misschien wel eens stiekem gedacht: what would GG do? Want niemand wil die gouden bikini winnen, natuurlijk.

Verder heb ik persoonlijk een grote voorkeur voor het genre ‘satire’.
Humor heeft een grotere zeggingskracht dan veel andere vormen van kritiek.
Humor is ook een sympathiekere en vrolijkere manier om met misstanden om te gaan. Ook deze week werd weer duidelijk dat het zo veel effectiever en prettiger is om te knipogen dan om woest te worden (hoe terecht ook).

Tenslotte mag er best een woordje van lof worden gesproken over de redacteurs.
Als je al hun geschreven (en getweete) woorden bij elkaar optelt, heb je een flinke roman. Of twee, of drie, of vier. Maar zij kozen ervoor om ons gratis te voorzien van dagelijks leesvoer.

Tot slot

En nu stopt @GoedGelovig.
Hun gemis wordt opgevangen door de sociale media, waar wij tegenwoordig bovenop het nieuws zitten en snel en snedig kunnen reageren.
Af en toe zal een ander blogje (ook deze website) misschien een satirisch artikeltje plaatsen, maar daarmee tippen ze nog niet aan het ter ziele gegane archetype.

Het is bewonderenswaardig om op het hoogtepunt van je roem te stoppen;
net als Acda en de Munnik doet GoedGelovig dit nét iets na dit hoogtepunt,
maar alsnog vroeg genoeg om geen vergeten en irrelevante voetnoot te zijn.

Welnu, adieu @GoedGelovig. Ik hoop dat de Twitterkoe blijft voortbestaan.
Dat jullie missie ooit overbodig zal zijn geworden (maar die hoop is erg optimistisch).
Dat er vanuit jullie kring af en toe nog een leuk nieuw initiatief voortkomt.

==>ook ik was af en toe gastauteur, anoniem of met name<==

 

Advertenties

Een gedachte over “Adieu, GoedGelovig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s