Hoe fair is de koffie in de kerk?

 

Eigenlijk zou ik dit blogje helemaal niet moeten schrijven.
Om twee redenen.
Ten eerste: omdat het een enorme open deur is,
de naam ‘vreemd geluid’ onwaardig.
Ten tweede: omdat ik hiermee het clichee bevestig:
theologiestudenten die liberalere credo’s krijgen,
gaan zich meer op ‘horizontale’ zaken als gerechtigheid focussen.
Toch maar wel geschreven.

Koppie koffie

Samen eten en drinken hoort bij de kerk. Vanouds zullen brood en wijn onder meer een gezelligheidsfunctie hebben gehad in de vroege kerk. Aangezien die functie in vele kerken niet heel merkbaar meer is in alle Avondmaalsspanning, hebben we nu het kopje koffie (met of zonder koekje) na de dienst. In vele kerken een onmisbaar onderdeel van de samenkomst.

Kiloliters

Wekelijks komen zeer vele christenen bijeen in talloze kerken. Een fors deel van die kerken schenkt koffie na de dienst. Sommige kerken doen dit elke week, andere kerken bijvoorbeeld eens per maand. Hoeveel kiloliters koffie de Nederlandse christenheid zo per zondag verorbert, rekent u zelf maar uit. Maar veel is het wel.

Fair?

Dan nu de open deur. Hoe fair is de koffie in jouw kerk? In mijn leven heb ik vrij veel kerkdiensten bezocht. Voor zover ik het kon zien, was de koffie die dan geschonken werd heel vaak gewoon van een mainstream merk.

In het schap naast die mainstream koffie ligt dan ook ‘fairtrade’ koffie. Koffie met een etiket dat zegt, dat er géén mensen zijn uitgebuit voor de winning van ’t product. Eigenlijk de omgekeerde wereld natuurlijk, zoals Theo Maassen veel beter kan zeggen dan ik:

 

 

Actiepuntje

Je hoeft geen theoloog te zijn om te snappen dat ’n kerk fairtrade koffie hoort te schenken (en hoe eerlijk is het chocoladekoekje erbij?). Je hoeft daar niet eens christen voor te zijn.

Je hoeft ook geen ouderling of dominee te zijn om dit thema aan te stippen in jouw kerk. Misschien vind je het de moeite waard om eens na te gaan hoe fair de koffie in jouw kerk is. En, als hier nog niet echt over nagedacht blijkt te zijn, stip het dan eens aan bij degenen die over de koffie gaan in de kerk.

Je zou zeggen dat een weldenkende christelijke gemeenschap dan direct zou overstappen op eerlijke koffie, toch?

Tot slot

Ik had dit blogje niet moeten schrijven. Heb het toch gedaan. Want misschien stipt één procent van de lezers dit thema vandaag aan bij de plaatselijke kerkleiding.

En dan kan er morgen (in een flexibele gemeente), volgend jaar (in een gemeente met kerkenraad) of over vier jaar (als het langs een synode moet) al eerlijke koffie gedronken worden in jouw kerk.

Voor dat doel trap ik graag een open deur in (maar hoe open is een deur als er nog kerken zijn die er niet doorheen zijn gegaan?).
Voor dat doel ben ik ook graag een clichee: de steeds minder orthodoxe theologiestudent die zich plots gaat bezighouden met thema’s als gerechtigheid (maar hoe erg kan dat laatste eigenlijk zijn?).

  • Je kunt zelfs een ‘fairtrade kerk’ worden: zie hier.
Advertenties

2 gedachten over “Hoe fair is de koffie in de kerk?

  1. sybrand van dijk

    Dag Alain, goed dat je wel hebt geschreven. Ik stelde voor fairtrade koffie te gaan schenken -niet in de huidige gemeente rep ik mij erbij te zeggen-maar het werd afgeketst met het argument: Dat is politiek. Daar doen we als kerk niet aan.
    Blijven schrijven dus! Al zou je ook helemaal vrijzinnig worden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s