De vele levens van Lou Reed – Perfect Day

Lou Reed is overleden.

Daarmee heeft een groot muzikaal en tekstueel talent ons verlaten.

Maar voor de biografische en muziek-historische blogs kun je bij betere schrijvers terecht. VreemdGeluid brengt op ’n geheel eigen manier een ode aan Lou Reed. Over de hermeneutiek van zijn grote hit Perfect Day.

 

 

Waar gaat Perfect Day over?

Dat is een vraag die elke fan van het nummer zich waarschijnlijk wel eens heeft gesteld. De tekst verwijst naar een soort date, een mooi dagje uit van Lou met z’n geliefde. Sangria in het park en dieren voeren in de dierentuin. Filmpje pakken. Gewoon een perfecte dag.

Maar waarom is de muziek dan soms zo duister, zo beklemmend? De mysterieuze muziek laat ons denken dat er meer aan de hand is dan een ongecompliceerd dagje uit. Heeft Lou Reed z’n bedenkingen bij deze relatie? Heeft hij iets verziekt? Hangt er een zwaard van Damokles boven de dag, boven de geliefden?

Interpretatie 1: niet zeuren, het is een romantisch lied

Je kunt zeggen dat het zoeken van een geheim achter de tekst speculatief en/of paranoide is. De tekst gaat eenduidig over de romantische liefde, Lou had indertijd een verloofde en alles wat we er verder achter zoeken is onzin. Een legitieme gedachte, en misschien is dat wel de denkwijze die (bijvoorbeeld) BBC had toen men een benefietcd opnam waarop het nummer gecoverd werd. Ook Susan Boyle lijkt op deze lijn te zitten; ze zong het lied ook voor het goede doel en nam het op voor haar feel-good kerst-cd ‘The Gift’ (wellicht met een spirituele connotatie, zie hiervoor interpretatie 3).

Interpretatie 2: dit lied gaat over drugs

De muze voor Perfect Day was geen geliefde, maar heroine. Het lied gaat over drugs. “You made me forget myself – I thought I was someone else, someone good” – een verwijzing naar de invloed van drugs op je identiteit en gedachten. Deze interpretatie vertegenwoordigt de zondeval van het op het eerste gezicht zo onschuldige lied. Het werd extra leven ingeblazen door de jaren ’90 film Trainspotting, waar het als soundtrack onder een trip werd geplaatst:

 

Interpretatie 3: het is een mystiek lied?

De Joodse Lou Reed schreef misschien wel een heel mystiek lied met Perfect Day. Kan het ook verwijzen naar gemeenschap met God, of met het Hogere? Zo’n interpretatie kan versterkt worden door het feit dat het mantrische einde “You’re going to reap just wat you sow” lijkt te verwijzen naar een Bijbeltekst.

Is dit ook de interpretatie van die boeiende twitterkardinaal Ravasi? Hij zette vandaag een quote uit het lied op z’n Twitter:

Ooit speelde Lou Reed voor paus Johannes Paulus II, op een benefietconcert. Andere banden tussen hem en het Vaticaan? Z’n nummers ‘letters to the Vatican’ en ‘Jesus‘.

Conclusie

Zo kan het gebeuren dat één lied wordt gebruikt voor romantische sferen, getweet wordt door een kardinaal en ingezet wordt in een film over hard-drugs. Wat is nu waar? Laten we hopen dat het nooit helemáál duidelijk wordt, want het mysterie is zo mooi, een tekst heeft zeventig betekenissen en het interpretatieproces is óók heilig. Heel joodse gedachten.

Dat Lou in vrede moge rusten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s