Houdt God van vrouwen en homo’s?

Morgen gaat er in Utrecht (Nederlands FilmFestival) een documentaire in première met de titel “Houdt God van Vrouwen?”. Daarin wordt het leven van Hilligje Kok gevolgd. Een Staphorster dame die opkomt voor vrouwenrechten binnen de orthodox-christelijke gemeenschap. Zo wil zij als vrouw een actieve rol mogen spelen in kerk en politiek (SGP). Daarbij loopt ze tegen de nodige muren aan. Maar er komt een complicatie bij: haar zoon blijkt homoseksueel te zijn…

Gisteren zaten moeder en zoon bij De Wereld Draait Door.

 

Hieronder kun je het fragment terugkijken, en daaronder de trailer van de film.

Het is interessant om te zien dat Hilligje Kok nog steeds een door en door gereformeerde vrouw is. Qua kleder- en haardracht, qua spraak, maar ook qua geloofsleven. Zij is niet van haar geloof gevallen, maar spreekt nog overtuigd over de liefde van de Heer. God is er nog wel, maar hij is nu eenmaal niet zoals de God die haar vroeger gepreekt werd.

Als dissident heeft zij inmiddels haar kerk verlaten. Haar opvattingen op het gebied van vrouwenemancipatie waren te vrij, te “verwerpelijk”. Maar dat betekent niet dat Hilligje Kok altijd een uiterst liberale dame is geweest. Integendeel: het duurde drie jaar voordat zij erachter kwam dat haar zoon Willem met een man samenwoonde. Hij had het niet durven vertellen. En toen Willem later met zijn vriend trouwde, was Hilligje er niet klaar voor en was zij niet bij de ceremonie aanwezig. Een beslissing waar zij nu spijt van heeft.

Het interessante bij #DWDD was, dat Matthijs er weinig mee leek te kunnen. Waar hij steeds op hoopte, was een scheldkannonade op de kerk. Was een vurig pleidooi voor vrije liefde, voor onbegrensde tolerantie. Een dolgelukkige, opgeluchte vrouw die een grote last kwijt is geraakt en nu aan een fris nieuw leven kan beginnen. Een homofiele zoon vol diepe haat voor het milieu waar hij vandaan komt.

Die treft hij niet. Hilligje Kok en haar zoon spreken het hele interview lang weinig kwaad van de gemeenschap waar ze uitkomen. Ze spreken vol liefde over het geloof. Genuanceerd, een beetje gelaten over de beslissingen die zij namen. Nergens een ongecompliceerd “YES”-moment. Want zo is de werkelijkheid niet in dit soort verhalen. En dat is iets waar Matthijs van Nieuwkerk zich misschien niet direct in kan verplaatsen. Gelukkig voor hem.

Hier de website van de film.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s