Ik ga op reis en ik neem mee. . .

De eerste van twee of drie blogjes die louter als doel hebben, mijn eigen voorpret van de vakantie te versterken.

Blogs waar niemand op zit te wachten, dus…
Maar goed, is dat niet uiteindelijk de essentie van het fenomeen ‘bloggen’, persoonlijke informatie online zetten die niemand echt wil lezen?

Ik begin met m’n boekentas. Wat moet er zeker mee naar Italië, voor in de avonduren na een dag in een oude stad of in de ontzagwekkende natuur? Hieronder mijn lijstje.
Tips zijn welkom. 

 

Omdat ik zeer ontevreden was met mijn aantal gelezen boeken in 2012/2013, heb ik besloten om mezelf wat doelen te stellen. Ik wil vóór het begin van 2014 een x aantal boeken hebben gelezen. Niet ‘om het te hebben gelezen’, maar omdat ik weet dat boeken lezen zoveel meer voldoening geeft dan een beetje Twitteren of niksen.

Mijn te lezen boeken heb ik ingedeeld in vier categorieën, om een en ander wat gezond te verdelen over diverse genres.

1. Romans

Natuurlijk komen die op nummer één. Romans konden de wereld veranderen waar non-fictie daar moeilijker in slaagde. Romans spreken tot het hart. Als twintiger in 2013 heb ik nog een hele literaire wereld te ontdekken. Het populaire Game of Thrones heb ik al uit, dus kan de wereldliteratuur erin komen. Momenteel op de tablet: Kafka, Dostojewski, Tolstoj, Jack London… Ben benieuwd of het te zwaar is voor een zomers avondje in Italië.

2. Theologie

M’n studie is nog steeds ook mijn hobby. Er staan wat titels op het lijstje die ik voor mijn eigen studie niet hoef te lezen, maar wel graag wil leren kennen. Klaas Hendrikse is wat lichtgewicht, maar wel een must-read voor een Nederlandse theoloog. Ik hoop hem al voor mijn vakantie uit te hebben, want hij leest gemakkelijk. Verder wil ik me gaan verdiepen in het ‘anatheïsme‘. Iemand daar ervaring mee? Tenslotte gaan Stanley Hauerwas (ethicus) en Walter Brueggemann (Oudtestamenticus) mee.

3. Non-fictie

“Religion for Atheists” van Alain de Botton gaat weer mee (nog steeds niet uit) (okee, dat is ook een beetje theologie). Verder ben ik op zoek naar wat meer cultuurfilosofie. Iemand tips? Tenslotte lees ik af en toe graag een biografie. Op het lijstje staan nog: Bob Dylan, Bono, maar ook Nietzsche gaat mee.

4. Poëzie

Af en toe een (klassiek) gedicht (proberen te) lezen doet een mens ook goed. Poëzie is een krachtige en sprekende vorm van taal. Wordsworth en Keats gaan wellicht mee. en sowieso de jaren ’60 “beat-poets” Bob Dylan en Leonard Cohen.

En natuurlijk de Bijbel, die ongeveer al deze genres bevat.

Wat neem jij mee? Heb je nog tips?

 

Advertenties

Een gedachte over “Ik ga op reis en ik neem mee. . .

  1. Robert Westerveld

    De korte verhalen van Patrick Süskind doe het bij mij erg goed op een zomeravond. Qua romans heb ik mij vorige zomer aan het oeuvre van de gezusters Bronthë gewaagd. Zeker een aanrader als je een beetje van ‘gothic litarature’ houdt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s