Het is geen onweer – het is Gods stem!?

In de categorie ‘andere Godsbeelden’ leek het me een goed idee om Psalm 29 vandaag te noemen.

Psalm 29 staat ook wel bekend als een ‘onweerspsalm’, dus de komende dagen kan het wel eens een erg relevante Psalm worden in uw leven.

 

 

De Psalm

bestaat uit een aantal korte ‘coupletten’. Gods naam YHWH wordt zeer vaak genoemd. En elke keer dat die naam wordt genoemd, raakt de kosmos in paniek. Zeven keer klinkt de ‘stem van YHWH’. Dat zal verwijzen naar een onweersstorm – elke keer dat de ‘stem’ klinkt, hoor je een donderslag en zie je de aarde trillen.

lees Psalm 29 hier

Oude traditie

Geleerden zien in deze Psalm wel een erg oude Psalm, met Kanaänitische invloeden. Een enkeling gaat zelfs zo ver om te denken, dat dit oorspronkelijk een Psalm voor Ba’al was, die later is omgewerkt naar een YHWH-Psalm door de naam steeds te vervangen. Hoe dan ook sluit de Psalm goed aan bij een oude traditie in de omgeving van Israël.

Vechtende god

Het gaat dan om het concept van een dondergod, die de aarde bedwingt en koning wordt. De meest geduchte tegenstander is dan de zee. Vergelijkbare verhalen vinden we in het oude oosten bij Ba’al (de dondergod die de zee verslaat om koning te worden) en ook de Babylonische Marduk, die de chaosgodin Tiamat doodmaakt.

De natuur blijft imponeren

Men identificeerde onweer dus met de stem van God. Dat zal te maken hebben met het feit, dat de natuurwetenschap nog geen andere verklaring had gevonden. Onwetendheid en angst hebben onweer tot God verheven in de oude natuurgodsdiensten.

Maar ook in onze maatschappij zijn stormen en aardbevingen nog haast mythisch. Ze hebben ingrijpende invloeden op de psyche van de mens en op hele culturen. Soms helaas op geschiedenisboeken, als ze veel schade toe hebben gericht.

Een 16de-eeuwse monnik, Luther, die later de Westerse wereld blijvend zou veranderen, heeft zijn definitieve bekering gemaakt uit doodsangst tijdens een hevig onweer. Dacht hij dat donderslagen schreeuwen van God waren? Nee- maar toch kon hij Gods stem in het onweer horen. En zo’n gek idee is dat niet.

Advertenties

Een gedachte over “Het is geen onweer – het is Gods stem!?

  1. Joshua

    Een primaire reactie op angst is: vechten of vluchten. Toch zijn er ook situaties waarin je niets kunt doen, waarin je machteloos bent.
    De menselijke geest kan op een wonderlijke manier reageren op machteloosheid. Denk bijvoorbeeld aan het Stockholm syndroom.
    Het zijn vervelende situaties, die toch aanleiding kunnen geven tot prettige gevoelens. Die logisch gezien misplaatst zijn. De ervaring van de eigen nietigheid, geborgenheid in iets hogers..

    Onderwerping geeft nu eenmaal een soort rust, die paradoxaal genoeg als “verheffend” wordt ervaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s