Superman = Jezus = Superman = Jezus

superman jezus

Ben je dominee en heb je geen idee waar je komende zondag over moet preken? Goed nieuws!

Er is een nieuwe Superman film uitgekomen.

Onder meer geschreven door mijn favoriet Christopher Nolan (Inception, Batman I II II, Insomnia, Memento, Prestige), dus ik ben bij voorbaat enthousiast.

Maar wat helemaal extra luxe is: je kunt er een gratis preek bij krijgen. Over Superman en Jezus. Die eigenlijk dezelfde figuur zijn, aldus de makers.

 

 

Overeenkomsten

Een eerder blogje van mij over Superhelden en Jezus geeft mijn mening al weer.
Er zijn vele parallellen tussen de Bijbelse verhalen en moderne superhelden als Batman, Spiderman, Superman, …

De nieuwste Superman film schuwt die parallellen niet. Integendeel: deze Superman is 33 jaar oud en is regelmatig in de kerk te vinden. Men wijst ook wel op zijn kruishouding, als hij door de lucht vliegt als ’n rood-blauwe crucifix.

Zingeving en fictie

“Nu we niet meer in de oude goden geloven, en nog amper in de goden die we nog wél willen aanhouden, bieden stripboeken ons een manier om de wereld betekenis te geven” (vrij naar de director van de film)

En dat was dus aanleiding voor de filmmakers om maar gelijk een professor te vragen, een preekschets bij de film te schrijven. De professor, Craig Detweiler, is een soort Amerikaanse @RuardGanzevoort die al eerder boeken schreef over moderne fictie en het heilige.

Vraagtekens

Hoewel ik in principe wel blij word van dit soort gesprekken tussen popcultuur en onze religieuze roots, zijn er ook wel wat vraagtekens te zetten bij de uitgereikte preekschets.

Allereerst is het christendom in Amerika een grote markt. Wie de christenen paait, kan misschien wel honderdduizenden extra bezoekers in de bioscoop verwachten.

Maar een betere vraag is: kan deze Superman wel echt Jezus zijn? Ik heb de film niet gezien, en kan er nog niet over oordelen. Maar gaat Superman dood? Lijdt Superman hevig? Ook zonder dogma’s over een ‘plaatsvervangend zoenoffer’ moet een diep lijden een kenmerk zijn voor elk Christofoor personage, toch?

Welnu, misschien later meer, als ik naar de bioscoop ben geweest.

BRON

 

 

 

Advertenties

3 gedachten over “Superman = Jezus = Superman = Jezus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s