De vrouwelijke theoloog

De gastblogserie “de vele gezichten van een theoloog” gaat verder!

Vandaag levert ds. Janneke Nijboer een bijdrage.

Over haar ervaringen als theoloog en dominee.
Of: theologe en domina.

Want Janneke gaat in op de vraag, hoe er gereageerd wordt op haar vrouwelijk theoloog-zijn.

 

 

Het gezicht van een vrouw

De rimpels in mijn gezicht verraden dat ik bij de middengeneratie hoor. Ik ben theoloog en dominee, inmiddels met achttien dienstjaren.

Toen ik begon als predikant had ik een vrolijk staartje en stapte dapper en fier de gemeente in. Dat was toch even schrikken voor de gemeente, hoorde ik later. Wat kon dit meisje ons eigenlijk bieden? Met ferme pas maakte ik me de uitdagingen van de beroepsgroep eigen. Catechese, pastoraat en twee preken per zondag, vergaderen, contacten onderhouden en met een vrolijke lach door de C1000, om geen gemeentelid over het hoofd te zien en ondertussen mijn boodschappen niet vergeten.

De streekgemeente hield me flink bezig en steeds weer gebeurde er wel iets, waardoor de onvanzelfsprekendheid van mijn vrouw-zijn in het ambt van predikant aan het licht kwam. Een greep uit de gebeurtenissen: Ik moest aangeduid worden met mevrouw dominee in het kerkblad, zodat de gemeenteleden die tegen vrouwen in het ambt waren, gewaarschuwd waren. Er kwam kritiek op de broek onder mijn toga. Soms kreeg ik een bevoogdende vaderlijke arm om me heen geslagen, en één keer versprak de voorzitter van de kerkenraad zich wel heel erg Freudiaans.

In alle gemeenten waarin ik predikant ben geweest en ben, kreeg en krijg ik te maken met dit soort merkwaardige genderzaken. Het zijn momenten, die me bewust maken van mijn anders zijn in dit ambt. Ik voldeed en voldoe niet aan het plaatje en dat geeft naast ergernissen en ongemakken ook ongelofelijk veel ruimte. Steeds meer maak ik gebruik van de ruimte die er is als je niet in het plaatje past, door ook niet in het plaatje te willen passen en mijn eigen invulling te geven aan wat ik vind, dat bij mij als predikant past. Ik hoef niet aan de verwachtingen te voldoen, omdat er minder verwachtingen zijn in de gemeente en dat ervaar ik inmiddels als bevrijdend en goed.

Je vindt Janneke Nijboer op haar blog en op Twitter via @Tjanneke – en in Noordwijk, in de kerk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s