Lord of the flies — Heer der vliegen — William Golding

Tijd voor een boekbespreking, en dan eens een roman, en geen theologisch boek. Alhoewel… geen theologisch boek? Voor de goede verstaander is Heer der Vliegen van William Golding wel degelijk een theologisch boek.

De titel is zo overbekend dat ik mij schaamde, het nog niet te hebben gelezen. Hierbij mijn inhaalslag.

Een kort leesverslagje, met (naar mijn mening) zo weinig mogelijk spoilers.

 

Onbewoond eiland

Het onbewoond eilandgenre is een vertrouwd gegeven in literatuur en films. Als bekendste voorbeelden zijn daar Robinson Crusoe en Cast Away. Een mens komt op een tropisch eiland terecht en probeert daar te overleven. Zo gaat het ook in Heer der Vliegen: een groep jongens in de pre-puberleeftijd komt na een crash op een paradijsje terecht.

Onbeschreven blad

Er is geen schat op het eiland, zoals in sommige vergelijkbare verhalen. Ook is het vinden van voedsel (belangrijk in Cast Away en Robinson Crusoe) niet zo spannend. Terloops wordt ons verteld over vruchten en krabbetjes. De kinderen redden zich wel. Verder is er geen verleden – de kinderen zijn jong – en wordt ons over de achtergrond van de crash, en de wereld waar de kinderen vandaan komen, weinig verteld. Het eiland en de kinderen zijn nog blanco.

Samenleving

Dat geeft de schrijver de ruimte om te speculeren over de opkomst van beschaving. Want waar een groep is, ontstaat een zekere dynamiek. Komen er leiders? Zo ja, welke types? Komt er twist? Welke politieke vormen zullen zich manifesteren? En hoe zit het met religie en ritueel? Onmisbare kenmerken van de mensheid, of blijven ze weg? Uiteraard zal ook het concept ‘zondeval’ opduiken.

Treffend

Hoe het zich ontwikkelt ga ik hier niet typen (ik had je weinig spoilers beloofd), maar dát het zich interessant ontwikkelt garandeer ik. Op de helft van het boek wordt afstand genomen van het (ook leuke, maar niet heel diepzinnige) avonturengenre van vergelijkbare settings. De groep onschuldige jongens op het lege, maar mooie eiland zijn een prachtig slachtoffer voor de schrijver, die er zijn psychologische en cultuurfilosofische ideeën op los kan laten.

Niet altijd even leuk voor de knullen, ook niet altijd even leuk voor de lezer die impliciet een spiegel wordt voorgehouden. En toch vrij luchtig beschreven. In een middag uit te lezen. Net als ik nog nooit gedaan? Tik ‘m op de kop in een kringloopwinkel.

Hier zou je hem ook kunnen kopen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s