Paus: wie goed doet, wordt gered

De nieuwe paus, die Goddank elke gelegenheid aangrijpt om zich te profileren en het christendom positief in de kranten te krijgen, heeft weer ’n opvallende uitspraak gedaan.

Wat gebeurt er met ongelovigen? Kunnen ze worden gered?
Tuurlijk, zegt de paus. Als zij goed doen, zijn zij kinderen Gods.

Jezus was immers het losgeld voor allen, aldus Franciscus.

 

Liefde

De grens tussen een kind van God en een niet-kind van God loopt voor de paus kennelijk niet langs de lijn christelijk // andersdenkend. Het loopt langs de lijn liefdevol // liefdeloos. Hij verwijst naar de verhalen waarin discipelen klagen dat iemand ‘van buiten’ goed doet. De discipelen vinden het moeilijk, maar Jezus vindt het prachtig. Goed doen is goed doen.

Gereformeerd bezwaar

De gereformeerde lezer heeft allang z’n bedenkingen. Het klinkt namelijk typisch Rooms: het verdienen van de genade door goede werken te doen. Gered zijn, zo hoor ik de Calvinist zeggen, heeft niets met onze daden te maken, maar hangt volledig van Gods welbehagen af. De paus werpt ons op deze manier terug op ons eigen gedrag.

Verzoening

Misschien lukt het me om de paus en de gereformeerden te verzoenen, door de woorden van Franciscus op deze manier weer te geven: “wie een liefdevolle levenswandel laat zien, geeft er blijk van een kind van God te zijn – ongeacht de religie waar hij/zij toe behoort”.

Zo kan deze pauselijke preek verzoenend werken. Niet alleen tussen Roomsen en Refo’s, maar ook tussen christenen en atheïsten. Een brug tussen de verschillende religieuze stromingen kan worden gelegd door de liefde, en door het doen en het zoeken van het goede. “Doe nou maar goed, dan vinden we wel toenadering tot elkaar”, zoals Franciscus het zelf zei.

Bron: Huff Post

Advertenties

2 gedachten over “Paus: wie goed doet, wordt gered

  1. Rob Allaert

    We moeten ‘redding/redemption’ verstaan als gave en opgave. Word wie je bent in Christus. Of zoals Paulus ons zegt: “Denk aan uzelf als levenden die uit de dood zijn opgewekt en stel uzelf in dienst van God als een werktuig voor de gerechtigheid.” Er is dus een opgave verbonden aan redding die een universele scope heeft.

    En vele niet-christenen hebben het bewijs dat ze die opgave ernstig nemen op zak. Vele christenen hebben soms helemaal niets om te tonen …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s