De theologie van Game of Thrones

George R.R. Martin schrijft met zijn “Game of Thrones” een zeer succesvolle fantasyserie. Een soort Lord of the Rings, maar dan met grover geweld, seks, een onduidelijkere lijn tussen goed en kwaad en bovendien: goden.

Na gisteravond de laatste letter van het nieuwste deel te hebben gelezen, vond ik het tijd worden om een blogje te wijden aan de diverse religies in Game of Thrones. Inclusief vergelijkingen met onze wereld.

 

Onderstaande stromingen zijn het meest prominent in #GoT :

1. The Old Gods

De “Oude Goden” zijn de goden van weleer, en doen het meest denken aan de natuurgoden die onze eigen Europese voorouders aanbeden hebben. Heiligdommen bevinden zich in diepe bossen met sprekende bomen. De goden representeren sneeuw, bos en wind: klassieke natuurgoden. Meest bekende aanhangers van deze religie: de familie Stark en alle “Noorderlingen”.

 

2. The New Gods

De Nieuwe Goden, ofwel: “de Zeven”. Het gaat om één God met zeven archetypische gezichten: de Vader, de Moeder, de Maagd, de Oude Vrouw, de Strijder, de Smid en de Vreemdeling. De Seven-faced god wordt aanbeden in tempels met priesters en nonnen. Het doet ergens denken aan het hindoeïsme, waar de ene godheid ook vele gezichten heeft. Aan de andere kant roept “één god, zeven naturen” natuurlijk herinneringen op aan de christelijke drie-eenheidsleer. Als meest belangrijk heilig geschrift heeft deze religie de “Seven pointed star”. Aanhangers: belangrijkste godsdienst in het Rijk. Officiële cult van King’s Landing.

3. R’hllor

Onze geliefde Neêrlandse Carice van Houten speelt een priesteres van R’hllor, de Lichtgod. Hij is de enige ware god, de god van het vuur. Zijn grote rivaal heet “De Ander” en staat voor alles wat kwaad en duister is. Zo representeert dit geloof een soort ‘dualisme’: één goede kant en één kwade kant die met elkaar strijden. Alle goden van andere religies worden door aanhangers van R’hllor als demonen beschouwd. Enige gelijkenissen met het christendom vallen op, met dit belangrijke verschil dat christenen niet zo snel zouden willen toegeven dat hun geloof een dualisme is: satan staat immers een verdieping lager dan God. Belangrijkste aanhangers: de volgelingen van Stannis Baratheon en ook Beric Dondarrion.

4. De Verdronken God

De religie die in mijn beleving het meest op het christendom lijkt, is de aanbidding van de Verdronken God. De god is een typische watergod, omdat hij wordt aanbeden door de zeevaarders – denk aan Theon Greyjoy en zijn familie. Motto van de religie is: ‘wat dood is, kan niet meer sterven’. Inwijding in deze godsdienst gebeurt door een soort doopritueel. Die doop representeert de verdrinkingsdood. Na die dood, zo gelooft men, is de ingewijde niet meer vatbaar voor lijden en dood. Zie je de parallel met het christendom?

Tenslotte

kom je nog wat minder grote religies tegen, zoals de Paardengod van de Dothraki, de God van de Dood met z’n eigen huurmoordenaars/priesters en meer. Het voert te ver om dat hier te analyseren, maar er is vast een andere dwaas die daarover geschreven heeft op z’n website of op de “Game of Thrones” wiki. Wat is jouw favoriete #GoT religie?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s