Help, dit blogje gaat over zombies!

Vandaag is het griezelen op #VreemdGeluid.
Van mijn hand staat er een Zincast online over Horrorfilms en Psalmen.
Op zijn beurt blogt Guido Attema (van @Zincast) hier over net zo’n griezelig thema: zombies.

 

Dwalen tot de morgen komt
Horrorfilms zijn van alle tijden. Sinds celluloid bestaat worden monsters opgewekt om ons te doen griezelen. Maar nu lijken ze een bloeiperiode door te maken. Onlangs werd er zelfs een hele televisieserie gewijd aan de dolende doden: The walking dead. Net als de neoklassieker 28 days later, ontwaakt een man uit een coma in een  verlaten ziekenhuis. De zombie-epidemie heeft de stad tijdens zijn geestelijke afwezigheid compleet gezuiverd. In zijn eentje gaat de politieman op zoek naar zijn gezin.

Dit lukt wonderwel. Zijn vrouw en zoon leven met een kleine groep mensen. Vrij snel ontstaat er een strijd om de alfapositie binnen de kudde. Ondanks dat, of misschien juist omdat, ze onophoudelijk moeten vluchten voor de alom aanwezige zombies. De groep kiest de meest betrouwbare man, wat in slechte aarde valt bij de bonkige mannen met een testosteronoverschot en de bijbehorende Kaïnstekens als de doorgetrokken wenkbrauw. Zij willen wraak en betwisten continu hun positie binnen de groep. De lust om de macht is bij hen groter dan de wil om als groep om te overleven.

Het verhaal heeft veel weg van Kaïn en Abel. Kaïn, de broer die het niet kon hebben dat zijn gift aan God niet werd opgemerkt en daarom Abel ombracht. Speciaal wilde Kaïn zijn, maar God koos voor de gift van Abel (waarvan de naam ‘Niets’ betekent). Als straf werd Kaïn, wat ‘Grondvester’ betekent, de eerste zombie ooit door te moeten dolen en dwalen over de Aarde. De Aarde die besmeurd was met het bloed van Abel.

Niet alleen in zombieseries is dit thema heersend. Ook in de Deense serie Borgen draait het voortdurend om het machtsspel. Politicus wil de macht, verliest het gevecht, neemt wraak en moet het bezuren. Maar het bloed verdampt (de andere betekenis van de naam Abel) en langzaam en onder harde omstandigheden krijgt de dolende kans te rehabiliteren. Een nieuw leven op te bouwen. Kaïn kwam terecht in het land Nod (dwaalspoor) en begon een nieuw leven van hard werken.

Naast deze dwalende mensen, heb je natuurlijk de dwalende zombies. Zij representeren meer de Nieuwtestamentische dolenden. Niet de mensen die uit zijn op wraak, maar op het hebben van meer. Geld, eten, bezit. Alles om te doen vergeten dat hun bloed spoedig zal zijn geabsorbeerd door de Aarde, zonder een spoor te hebben nagelaten. Voor de zombies is het simpel, zij willen vlees. En zodra ze het aan hun lippen hebben, willen ze het vlees dat nog rondloopt. De mens heeft meer om uit te kiezen, meer redenen om zich te onttrekken aan de eindigheid. Een kennis van me kwam onlangs terug van het shoppen met vijf kilo aan nieuwe kleding, “genoeg voor de komende twee jaar”, zei ze. De week erop was ze weer even winkelen om iets te kopen dat ze “niet kon laten liggen”.

In een van de beste zombiefilms aller tijden ‘Dawn of the dead’ concentreren de meeste zombies zich rondom een winkelcentrum. Want, zo zegt een van de overlevenden “ze kiezen de plek waar ze zich vroeger het meest thuis voelden”. Uit gewenning trekken ze naar de plekken die het diepst in hun brein genesteld liggen. Er wordt niet langer geofferd aan God, maar aan het individu zelf. Als een steekpenning om het het onbenutte leven toe te dekken.

Misschien is het dezelfde vorm van escapisme dat wij nu naar de zombiefilms kijken. Maar misschien is het wel de spiegel die we onszelf voorhouden om het begin van de route naar een nieuw bestaan, een nieuw moraal, te aanschouwen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s