The Passion, Den Haag (terugblik)

Goede Vrijdag staat hier, net als vorig jaar, in het teken van twee verschillende culturele uitingen van het Lijdensverhaal.

Een vooruitzien naar de Matthäus Passion, die we vanavond gaan zien, en hieronder een terugblik op the Passion (Den Haag).

Hoe vonden jullie hem?

 

Ik vond the Passion, net als de vorige twee edities, een zeer geslaagd evenement.
Volgde het veilig vanaf mijn bank, met laptop + tweets op schoot en de televisie aan.
Hieronder vind je enkele van mijn bemerkingen, met bijbehorende tweets.

  1. Universeel

Het Lijdensverhaal heeft zóveel universele elementen in zich, dat er zonder enige moeite een mediaspektakel van gemaakt kan worden dat volksstammen aanspreekt. Gebruik makend van seculiere muziek: Marco Borsato en het evangelie hebben wel degelijk raakvlakken, en dat geeft de christen moed.

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/StaatGeschreven/status/317369598733324288″%5D

2. De thuisblijvers

Er is altijd een groep christenen die niet meedoet. Dat is een diverse groep, die bestaat uit minstens drie verschillende soorten:
– de conservatieven willen niet dat Jezus en Marco Borsato in één adem genoemd worden. Ze hebben een hekel aan popmuziek en vinden dit mediaspektakel zouteloos, waterig en niet duidelijk genoeg bij het evangelie passen.
– de elitairen kijken niet, omdat het populair is. Zij zijn hier te hoogopgeleid voor. Zij gaan naar alle uitvoeringen van alle Passions in concertzalen (zonder te beseffen dat ook dát popmuziek is – maar dan van eeuwen geleden). Daarbij valt dit soort pulp in het niet!
– zij die ‘anders’ willen zijn: iedereen vindt dit goed, het is een groots gebeuren, dús kijken we niet.

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/wjvangent/status/317230627235713028″%5D

3. Gesprekjes bij het Kruis

Als je nou een verhaal vertelt, en liederen zingt, sla dat dan niet plat door expliciete interviewtjes hierover te houden. Elk jaar is er een Knuffelmoslim bij, en elk jaar zijn er wat charismatischen die meelopen met het Kruis en alle jeu, alle poëzie, alle mysterie uit het verhaal halen. Tijdens een kerkdienst, schriftlezing, Passion of film ondervraag je toch ook niemand tussendoor? Stop ermee! Laat het verhaal het verhaal.

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/FlipseAb/status/317369684427161601″%5D

4. Twitteren is filteren

Twitter, op mijn schoot, deed vaker wat af van de beleving, dan dat ’t wat toevoegde (voor dit blogje is het dan wel weer leuk). Wie Twittert, moet filteren. De verleiding om geintjes te gaan zitten maken is zo groot, dat het grootste deel van de Tweeps (ook de Tweeps die het mooi vinden) er wel iets lolligs tussendoor gooit. En laten we eerlijk zijn: echt mooi is dat niet. Ik geef overigens direct toe dat ik hier zelf ook aan mee heb gedaan.

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/TwitJesss/status/317361583842029568″%5D

5. Moeite met “Kruisig hem!”

Veel christenen vinden het moeilijk om, als deel van het publiek, hard te roepen dat de misdadiger moet worden vrijgelaten, en Jezus moet worden gekruisigd. Ze voelen zich allemaal ’n kleine Judas, als ze dat (trouw aan het script) meeroepen. Daarover twee dingen. A. het is ook de bedoeling van het Lijdensverhaal dat we ons allemaal ongemakkelijk en schuldig voelen en B. een beetje gevoel voor liturgie, mensen!

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/JanvanderStoep/status/317387909021978624″%5D

6. Mel Gibsons bloederige verhaal

Steevast wordt de Kruisiging niet uitgebeeld, maar wel expliciet verwoord. De bloedige details blijven niet achterwege. Veel christenen hebben daar moeite mee. Zoals ze ook moeite hadden met de film van Mel Gibson (the Passion of the Christ). Daar zit de gedachte achter, dat het eigenlijk niet om de lichamelijke, maar om de geestelijke pijn van Jezus ging, daar aan het Kruis. Iets met Godverlatenheid. Kan waar zijn, maar dat lichamelijke lijden komt wel erg goed binnen bij de luisteraars en kijkers. Zoals bewezen wordt door onze felle reacties.

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/InaVeldhuizen/status/317378685818789888″%5D

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s