Verantwoordelijkheid : een enge term

In Amerika wordt momenteel hevig geprotesteerd door christenen. Tegen gedachten van Obama. Aan de ene kant is er het ‘spraakmakende’ feit dat de pastor die een gebed uitspreekt bij zijn beëdiging, niet homofoob is.

Aan de andere kant zijn er de Democratische initiatieven om wapenbezit enigszins aan banden te leggen.

 

Onder de rechtse, conservatieve, Republikeinse tegenstanders van deze feiten zijn veel christenen. Hoe komt dit? Waar is de link tussen christendom, homofobie en wapenbezit?

Daar liggen onder meer deze twee oorzaken achter.

Aan de ene kant is er een verkeerd Bijbelgebruik. Wat vroeger gebeurde, laten we zeggen in de tijd van Abraham, is niet normatief voor christenen van alle tijden. Denk aan polygamie, doodstraf, archaïsche man-vrouw verhoudingen. Allemaal zaken die we in de Bijbel vinden – maar niet als norm; juist als tekenen van een cultuur die anders is dan de onze.

Maar goed – we zijn eerlijk: Obama sjoemelt in zijn speeches ook vast wel eens met Bijbelteksten. Bijbel en politiek gaan nu eenmaal ongemakkelijk samen, en om in Amerika indruk te maken helpt het om af en toe een citaatje door je betogen heen te gooien. Verkeerd Bijbelgebruik kan dus niet het enige zijn. Dat gebeurt in beide kampen.

De tweede oorzaak die ik zou willen aanwijzen, is het enge begrip verantwoordelijkheid.  Misschien wel samenhangend met rentmeesterschap. Op zich mooie termen, maar ze kunnen zo verkeerd uitpakken.

Achter sommige vormen van rentmeesterschap zit de gedachte, dat God de aarde ooit heeft gemaakt, en dat wij nu aan de beurt zijn. Om zoveel mogelijk te behouden van de huidige werkelijkheid – want zo raak je zo weinig mogelijk stukjes paradijs kwijt.

Hierachter zit een statisch Godsbeeld: een bange God, die ooit iets maakte en nu als de dood is dat wij het kapot maken, dat wij er iets aan veranderen. Een machteloze, saaie God, zou je kunnen zeggen.

Zeker in het geval van wapenbezit is dat goed te zien. “Natuurlijk, we vertrouwen op God, maar je hebt ook een eigen verantwoordelijkheid om jezelf te verdedigen.”

Of wat dacht je van slavernij? Van verschillende rechten voor verschillende rassen? “God heeft ons zo verschillend gemaakt, en die verschillen moeten wij vooral niet opheffen; die scheppingsorde moeten wij behouden.”

Onder het mom van verantwoordelijkheid over Gods schepping kan zo feitelijk een groot ongeloof, angstig conservatisme en egoïsme schuilen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s