Er is niet zoiets als een natuurlijke orde

De paus ligt onder vuur.

In een toespraak die hij met Kerst heeft gehouden, zou hij homofoob zijn. Nu betwist #Trouw die aanval vandaag; de paus zou het feitelijk niet over homo’s hebben gehad.

Dat klopt; en toch vind ik de kritiek op zijn toespraak terecht.

 

Voor de paus zijn er drie fundamentele thema’s in de wereld van vandaag.
De familie, de wereldvrede en dialoog tussen religies, en de verspreiding van de boodschap van Jezus Christus. In die volgorde, ja.

Die familie bestaat uit man, vrouw en kind. Allereerst betreurt de paus het, dat de levenslange toewijding van het huwelijk steeds meer verdwijnt in onze maatschappij. Daarnaast klaagt hij over het wegvallen van de natuurlijke orde.

Die natuurlijke orde, dat is: een man is een man, een vrouw is een vrouw. Man en vrouw zijn complementaire geschapen versies van de mens. En die moeten samen een gezin met kinderen vormen. Vervagen die grenzen, dan vervaagt de humaniteit.

Los van de pedagogische en psychologische kanten van dit verhaal (die kan ik, noch de paus beoordelen; wij zijn theologen), vind ik dit een zeer kwalijke gedachtegang van paus Benedictus.

Er is niet zoiets als een normatieve, geschapen natuurlijke orde. Zelfs wie zich beroept op het scheppingsverhaal van Genesis, leest direct dat er een fundamentele breuk is tussen onze huidige wereld en de droom van God. Noem het zondeval.

Het verhaal van Israël is volledig tegennatuurlijk. Wateren die zouden moeten doden en belemmeren, wijken voor het vluchtende volk. Het kleine volkje, dat volgens de natuurlijke orde gedoemd is uitgeroeid te worden door een van de vele grootmachten, blijft overleven en bestaat vandaag nog steeds.

Het verhaal van Jezus is ook tegennatuurlijk. De heiden wordt door hem (en zeker door zijn volgelingen) omarmd en ingelijfd bij Israël. Zijn volgeling Paulus merkt op dat er in Christus geen man of vrouw bestaat. En dat het huwelijk maar een triviaal iets is, in het licht van die Christus.

Waar christenen de mist ingingen, en zich toch gingen beroepen op een vermeende natuurlijke orde, ontstond er onderdrukking. De slavernij is eeuwenlang met de Bijbel in de hand verdedigd. De ongelijkheid van de vrouw ook. Natuurlijke orde, noemden ze dat.

De huidige natuurlijke orde is een wreed iets. Een zieke mix tussen natuurlijke orde, natuurlijke theologie en Darwinisme leidde tot Adolf Hitler; iemand die deze paus zich vast nog wel herinnert.

Als er een Goddelijke natuurlijke orde is, een Goddelijk idee met dit universum (en dat geloof ik), dan is die orde niet kenbaar in de huidige, verkleurde werkelijkheid; dan moet die orde openbaar worden door Gods liefde.

Als de paus die liefde zou willen prediken, zal er vast iets van die orde zichtbaar zijn; maar dan moet hij niet verbaasd zijn, als het er geheel anders uitziet dan zijn huidige ideaalbeeld en heidense aanbidding van ‘het gezin’.

Advertenties

5 gedachten over “Er is niet zoiets als een natuurlijke orde

 1. DJ Punt

  Grappig, een
  anti-natuurlijke-theologie-blog. Gereformeerd hoor! 🙂

  Maar…heb je ook een
  idee over de discrepantie tussen ‘het goddelijke idee’ en ‘de huidige, verkleurde werkelijkheid’? Dat lijkt me namelijk vrij essentieel als je natuurlijke theologie zo radicaal afwijst…

 2. Dj Punt

  Grappig, een anti-natuurlijke-theologie-blog. Gereformeerd hoor! 🙂

  Maar…heb je ook een idee over de discrepantie tussen ‘het goddelijke idee’ en ‘de huidige, verkleurde werkelijkheid’? Dat lijkt me namelijk vrij essentieel als je natuurlijke theologie zo radicaal afwijst…

 3. Joshua

  Waarschijnlijk wil de paus het goede voor alle mensen. Ik denk dat hij een diep gevoelsleven heeft waarin nederigheid en liefde de boventoon voeren. 

  Dat is het gevaar: dat mensen met een warm gevoelsleven zichzelf enorm veel wijsheid toedichten die ze willen opdringen aan mensen die ze minder gezond achten. Uit liefde, natuurlijk.

 4. Sybrand van Dijk

  dag Alain,

  mooi! Met jou verbaas ik mij keer op keer over het gelijkstellen van de natuurlijke orde met “hoe het dus móet zijn”. Dank je wel.
  Ik verwijs je ook graag naar mijn weblog, waar ik al drie keer over de kersttoespraak van de Paus schreef (www.godinfragmenten.nl). Want ondertussen stelt hij wel een leuke vraag: welke betekenis het heeft dat wij lichaam zijn.
  hartelijke groet
  Sybrand

 5. Pingback: 2060: geregeerd door moslims en D66 | VreemdGeluid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s