Nico ter Linden: ketter of kerstster?

Nico ter Linden heeft lange tijd een slechte naam bij mij gehad. Wat moet je ook met een dominee die niks gelooft? Hij gelooft niet in de Opstanding en vindt de Bijbelverhalen maar sprookjes.

Met die gedachten groeide ik op; tot een bevriende dominee me eens zei, dat Ter Lindens boeken eigenlijk wel erg de moeite waard waren…

 

En het is waar. Ik heb diverse boeken van de man met zeer veel plezier gelezen, en kocht en las dit najaar zij nieuwe bundel Kerstverhalen: “De geboorte van J.C. en andere verhalen.”

Nico ter Linden kan prachtig schrijven.
Eén simpel hoofdstukje in zijn ‘kinderbijbel voor volwassenen‘ levert mij meestal meer preekstof op, dan vele bladzijden in de serieuzere Bijbelcommentaren.

De gelovige volksmond die ter Linden verdacht maakte, had niet helemaal ongelijk: deze dominee neemt het inderdaad niet altijd even nauw met het historische gehalte van Bijbelverhalen.

Daarover twee opmerkingen. Allereerst: wie meent dat Nico ter Linden daarom geen respect voor de Bijbelverhalen heeft, moet eens een boek van hem lezen. Elke bladzijde ademt ontzag voor de rijke traditie waar we uit putten. Van mooie exegetische danwel Bijbels-theologische lijntjes, naar gefoeter op dominees die met de heilige tekst sjoemelen en, last but not least, gejeremieer over die banale Coca Cola Kerstman.

Ten tweede: het wil nog wel eens gebeuren, dat het bevrijden van een Bijbelverhaal uit de banden van dat wat wij historie noemen, eigenlijk heel evangelisch werkt. Want wat moet je met historie, als je Übergeschichte kunt krijgen? Oordeel niet te snel over medegelovigen (predikant of niet) die het historische niet belangrijk vinden.

Ook wie graag vasthoudt aan de historiciteit van alle Bijbelverhalen (en wie ben ik hier, om dat af te keuren?), heeft echter veel waardevols te vinden bij Nico ter Linden. Zijn pastorale liefde voor mensen en zijn enorme gevoel voor verhaal en drama zijn een gouden combinatie.

Het boekje brengt je langs alle thema’s die de kenner al veel vaker tegenkwam bij Ter Linden: de compositie van het Kerstverhaal, anekdotes over Kerstvieringen die Ter Linden meemaakte als dominee in de Westerkerk en als gevangenispredikant, en verhalen van en over derden.

Inspirerend, hoopvol, ontroerend, humoristisch.

Omdat veel van de hoofdstukken mij bekend voorkwamen uit eerdere boekjes of columns, vind ik het geen urgente aanrader (wel een warme aanbeveling) voor hen die al meer van Nico ter Linden kennen.

Maar als kennismaking met Ter Lindens gedachtegoed zou het boekje prima dienstdoen. Niet te duur, leest als een trein weg. Heb je Nico ter Linden altijd, van jongs af aan, gewantrouwd? Geef hem één kans, koop dit boekje en geef hieronder in de comments toe: het was een extra lichtpuntje van Kerst 2012.

  • Nico ter Linden, de geboorte van J.C. en andere Kerstverhalen http://www.brugzicht.nl/nl/product/9789460036156/de-geboorte-van-jc-en-andere-kerstverhalen.html 
Advertenties

2 gedachten over “Nico ter Linden: ketter of kerstster?

  1. DJ Punt

    Mijn lichtpuntje breekt pas door als ik dat vermaledijde boekje ook als paperback (en NIET als e-book) kan bestellen. Wie geeft de verlossende URL?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s