StaatGeschreven: het boek

Vandaag wordt @StaatGeschreven – het boek gepresenteerd. Reeds te bestellen via de website van auteurs Jaap en Erik.

Elke dag bloggen de heren, al jarenlang, en in dit boek willen ze iets langer en dieper op de stof ingaan. Het resultaat heet “De Zeven Zekerheden” en telt een kleine 100 pagina’s.

 

Laat ik allereerst eens opmerken, dat het toch erg pre-postmodern is om een boek uit te brengen. Een beweging van online naar offline. Beetje ouderwets? Nee – onvermijdelijk. Erik en Jaap schotelen je elke dag een gratis blog voor, en hopen toch een centje terug te krijgen uit de boekverkoop. Het zou het publiek toch sieren, als de verkoopcijfers een beetje positief uitpakken. Zie dat maar als een oproep.

In hun boek willen Jaap en Erik afrekenen met het al te zelfverzekerde, dogmatische geloof waarmee zij opgroeiden in hun orthodox-evangelische gemeenschappen. Termen als “Grote Woorden“, “dogma’s”, “Zeven Zekerheden”, “Postmodern” en “Twijfel” komen dan ook vaak langs. Voor wie dit voor het eerst leest vast een hele schok; voor mij af en toe té bekend – maar ik heb Boele Ytsma gelezen en bezoek StaatGeschreven vaak.

Een theoloog, zo betogen Erik en Jaap, moet dit boek lezen als een tijdsdocument. En daar hebben zij gelijk in. De schrijvers vertegenwoordigen een generatie postmoderne, weldenkende twintigers die afknappen op afgezaagde orthodoxie, maar wel christen willen blijven. Op wat voor manier dan ook. Dat zoekende geloof spreekt me aan en is, zo verwacht ik, voor een brede groep lezers heel troostrijk: “je bent niet de enige!”

Passend bij de postmoderne inzet van het boek is natuurlijk, dat er geen pasklaar antwoord wordt gegeven aan de zoekende twijfelaar. Maar handreikingen zijn er wel. Zo zet vooral Erik sterk in op gemeenschap. Jaap pleit o.a. voor vormen die beter aansluiten op onze concentratieboog, en voor een verschuiving van dogmatische discussies naar gesprekken van hart tot hart tussen mensen die geraakt zijn door de verhalen rondom Jezus. Het boek is dus sterk gericht op ervaring en relatie (postmoderne begrippen, ja!).

Wie nog helemaal onbekend is met deze materie, doet er goed aan om dit heerlijk weglezende boekje te kopen. Het is erg geschikt als eerste kennismaking met postmodern christendom en met de jonge twijfelaars in je kerk. De uitgever raadt het zelfs aan voor gespreksgroepen. Maar ik kan me voorstellen, dat de lezer van deze recensie maar weinig nieuws is tegengekomen. En dat kan kloppen; wie vertrouwd is met het wel en wee van postmodern christendom, vindt hier inhoudelijk geen nieuwe impuls.

De sterkste troef van Jaap en Erik is dan ook, volgens mij, precies dat wat zij preken: ervaring en relatie. Hun onwaarschijnlijke vriendschap, hun verschillen en gesprekken, zijn in het boek minstens zo inspirerend als op de website. En de mooiste alinea’s zijn te vinden in de hoofdstukken, waarin de heren wat meer van zichzelf en hun eigen verhaal laten zien. Lees voor een goed voorbeeld eens dit proefhoofdstuk, waarin voor mij toch werkelijk ontroerende passages te vinden zijn!

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s