God is een trampoline!

God is een trampoline.
Ja, de leuke metaforen vliegen door de lucht, als het om theologie gaat. Het zal wel komen, doordat spreken over God ons mensen wat lastig vergaat.

De metafoor “God is een trampoline” heb ik echter niet van mezelf.

Rob Bell, je weet wel, de hippe schrijver die met “Love Wins” de hel naar de hel verwees, gebruikt de metafoor “God als trampoline” in zijn boek “Velvet Elvis”.

Dit boek, waar ik in bezig ben, werkt deze metafoor uit in de eerste hoofdstukken. Ik wilde ‘m jullie niet onthouden, en geef hierbij dus een stukje Velvet Elvis door.

Een gezonde christen, betoogt Bell, ziet zijn geloof als trampolinespringen. Hoog de lucht in, speels, vreugde, harmonie met God en mens.

En dan dit: de veren, dat zijn kerk, traditie en dogma’s. Haal één springveertje weg onder je trampoline, en de boel springt nog prima. Wie ze allemaal in één keer weghaalt, merkt echter dat de boel niet lekker meer de lucht ingaat.

Het is goed en heilzaam om zo’n veertje – een dogma, een gewoonte, een zekerheid, een traditie – eens goed te onderzoeken. Een goede trampolineveer, zo weten we, is stevig én buigzaam.

Helaas constateert Rob Bell dat veel christenen hun geloof als een muur gebruiken. Defensief, dus. Bang. Elk dogma is een bouwsteen – en het hele gebouw sakkert in elkaar, als er één wordt verwijderd. Dus, inderdaad: geen zesdaagse schepping = geen christendom.

Deze manier van spreken – het verlaten van angstig, defensief christendom en het betrachten van speels, onderzoekend, vreugdevol geloven – beviel me goed. Misschien heb je er iets aan. Spring dan lekker mee.

Wie weet later nog meer blogjes over Rob BellVelvet Elvis.

Tweeten doe je met #RobBell #VelvetElvis #VreemdGeluid

 

Advertenties

5 gedachten over “God is een trampoline!

  1. Elipheleth

    Da’s wel belabberde bouwkunst dan, als met één steen het hele gebouw in elkaar sakkert. Tenzij Bell met ‘bouwsteen’ bedoelt: ‘hoeksteen’ (en dan in Bijbelse zin). Maar dat lijkt me sterk.
    Mooi beeld wel: theologie/dogmatiek als trampoline. Maar springen op de plek waar één veer is weggehaald, lijkt me toch niet raadzaam :-).

    1. DJ Punt

      “Kom er toch vanaf joh! Straks breek je nog iets!” roept papa, terwijl hij zich verdwaasd afvraagt welke idioot dat ding in zijn tuin heeft neergezet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s