Tegennatuurlijke Paulus

Paulus schreef met Romeinen 1 een klassieke anti-homo tekst in de Bijbel. De enige in het Nieuwe Testament, dus de homolobby kan zich nu niet meer beroepen op het argument “ja, hé, dat is Leviticus maar!”.

Genoeg reden om eens een extra blogje te wijden aan de exegese van Romeinen 1.

 

Tegennatuurlijk

De meer oppervlakkige lezer van Romeinen 1 zal Paulus’ betoog direct zo lezen: homoseksualiteit gaat tegen de natuur in, en is dus fout. Kijk maar:

Daarom heeft God hen uitgeleverd aan onterende verlangens. De vrouwen hebben de natuurlijke omgang verruild voor de tegennatuurlijke, (…)

Natuurlijke theologie

Het risico van natuurlijke theologie (de natuur leert ons wat God vindt en wil) heb ik echter eerder al in een blogje aangestipt. De natuur laat ons een gemeenheid zien die z’n parallel bijna niet vindt in menselijk gedrag. Dieren lijken ontworpen te zijn, om elkaar te vernietigen. Prachtig, zo’n snelle cheeta. Maar z’n elegante snelheid heeft maar één doel: het opjagen van onschuldige prooien. Terwijl wij toch dachten, dat Gods wil meer gericht was op de harmonie, de dierenvrede?

Natuurlijk bij Paulus

Een simpele zoekopdracht in de brieven van Paulus leert ons, dat Paulus helemaal niet zo van de natuurlijke theologie was. Kijk maar eens naar de twee andere plaatsen waar hij spreekt over de natuurlijke orde.

1 Korinthe 11:14

Leert de natuur zelf u niet dat lang haar een man te schande maakt, (…)

Leert de natuur ons dat, ja? Nee, natuurlijk niet. De natuur leert ons hoogstens één ding, en dat is: haar van mannen blijft altijd groeien. Daar is geen morele dimensie aan. Haar groeit. Wat Paulus hier bedoelt is dus: ‘leert de cúltuur ons niet…’ – en het woord natuur betekent hier in feite: gewoonte.

Romeinen 11:24

Immers, als u die van nature een tak van de wilde olijfboom bent, tegen de natuur in op de edele olijfboom bent geënt, hoeveel eerder zullen dan zij die er van nature bij horen, op die boom worden geënt!

Hier gebeurt ook iets ‘tegennatuurlijks’. Namelijk: heidenen die christen worden, mogen bij het volk van God horen. Heidenen worden Joden, geheel tegen de natuur in. Iets zeer positiefs dus, dit tegennatuurlijke gebeuren.

Conclusie

Een eenvoudig beroep op de ‘natuur’ als argument tegen homoseksualiteit kan niet zonder meer worden ingezet met een verwijzing naar Paulus’ woorden in Romeinen 1.

 

 

 

Advertenties

9 gedachten over “Tegennatuurlijke Paulus

 1. Cor

  Hoi Alain, ik ben het met je conclusie eens, maar Paulus beroept zich volgens mij wel onbekommerd op de natuur als hem dat uitkomt. En met natuur bedoelt Paulus m.i. echt natuur. (Misschien schrijf ik hier een blogje over binnenkort.)

 2. Elipheleth

   Dat betekent dus een extra ‘extra blogje exegese Rom. 1’? Want tot nu
  toe heb je alleen nog maar gezegd wat die ene zin in Rom. 1 in jouw ogen
  níet betekent.

   1. Elipheleth

    Dat verbaast me niet 🙂 . En als ik Maarten van Loon een beetje proef worden dat niet de makkelijkste blogjes… Was in januari op het TUK-congres erg onder de indruk van zijn positie: nog geen vrede gevonden met het standpunt dat hij op basis van exegese heeft ingenomen (of misschien beter gezegd: heeft moeten innemen). Zie ook hier: http://www.maartenvanloon.nl/index.php?name=afstudeerwerk.php

    Sterkte dus – ik ben ieg benieuwd.

   2. VreemdGeluid

    Ik ontmoette hem zaterdag, en moest (met 3 anderen) op zijn lezing reageren. Hij lijkt op te schuiven en steeds meer ruimte te zien voor homorelaties. Aan het eind van zijn lezing stelde hij 6 kritische vragen aan het traditionele standpunt (dat hij zelf vooralsnog aanneemt)

    2012/11/12 Disqus

 3. Joshua

  Eigenlijk vind ik het goed dat je in het liberale Nederland ook een klein groepje christenen overhoudt dat homoseksualiteit blijft veroordelen. De morele tweespalt waarin deze mensen zich bevinden toont goed aan wat religie kan doen met goedbedoelende mensen.
  In Amerika is men nog niet zo ver en daar is het ook makkelijker om ongestraft leugens te verspreiden en stemming te maken. Zo las ik laatst op een christelijke website dat een groot gedeelte van de homo’s poep eet en bovendien een voorkeur voor sadisme heeft.

  Lachen, gieren, brullen. Ondertussen sturen zij wel anti-homo lobbyisten naar Uganda – om dit christelijke land te behoeden tegen het lot dat het westen inmiddels als ondergaan heeft: de acceptatie van homo’s die de traditionele familiewaarden in verdrukking brengt. Met als resultaat: er ligt nu een wet voor, die voorstelt om homo’s te doden danwel levenslang op te sluiten. Naar goed Bijbels gebruik.

  Vraag: besteden Nederlandse kerken aandacht aan het homo-standpunt dat wordt ingenomen bij zendingsactiviteiten die zij ondersteunen in dit soort landen?

   1. Joshua

    Dan zou het zomaar kunnen dat jouw zendingsdonatie terecht komt bij homofobe predikanten, in een land waar homo’s hun leven niet zeker zijn. Zo bedoelde ik het meer. Amerikaanse broeders en zusters lijken bewust die koers te hebben gekozen. Op het moment dat NL kerken daar mee instemmen, of in elk geval tolereren, gaat dit NL debatje over meer dan je lief is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s