Leve de saaie christenen!?

Hoopvol realistisch – zo bestempelde @KCSmouter dit boek. En dat paste zo goed bij zijn ideeën voor zijn blad @DeNieuweKoers, dat hij een uitgever vroeg om dit boek in het Nederlands uit te geven.

Het resultaat zie je in het plaatje links!

 

Ontgoocheld

Andrew Byers, de auteur, begint bij zijn eigen ontgoocheling tijdens een mislukte zendingsreis. Al zijn dogma’s blijken in de praktijk niet te werken, en Byers dreigt te vluchten in cynisme. Dat cynisme heeft hij (zo goed en zo kwaad ’t ging) overwonnen – om vervolgens dit boek te schrijven, dat ons moet redden uit christelijk cynisme.

Cynisch

Deel I van het boek komt tegemoet aan de doelgroep. Dat zijn christenen die zijn afgeknapt op de karakteristieken van het al te populistisch christendom, zoals dat vaak zichtbaar is in (Amerikaanse) kerken. In het begin van zijn boek geeft Byers hen gelijk. Veel christenen zijn onterecht optimistisch, ervaringsgericht, patriottisch, anti-intellectueel.

Doelgroep

En wie daar cynisch van geworden is, heeft een boodschap aan dit boek. Daar val ik onder. Daar vallen, denk ik, veel bloggers in het NL blogcultuurtje onder. Want de cynicus is degene die aan de rand van de kerk roept hoe ’t anders moet. Zuur lacht om de fouten van hen, bij wie hij ooit zelf ook hoorde. Zich arrogant opstelt tegenover alles wat positief christelijk is. Herkenbaar?

Een andere weg

Volgens Byers is er een andere weg. Niet idioot-naïef. Maar ook niet cynisch. De schrijver neemt ons in deel II mee langs diverse Bijbelse voorbeelden van gelovigen tussen realisme en hoop in. Denk aan de smart van de profeten. De klaagpsalmen. De wijsheidsliteratuur (Job&Prediker!). De lijdende Christus, waarin al die lijnen samenkomen. En de Emmausgangers – tussen opstanding en wederkomst in.

Aansporing

Positief! Eerlijk en herkenbaar schetst Andrew Byers het probleem (hoewel dat in Amerika allemaal ’n tandje erger is). Daar wint hij mij voor zich. En vervolgens daagt hij ons uit om het cynisme ten goede te keren. Lukt dat? Ja, want dat moet. Zo weet hij mij te enthousiasmeren tot wat meer pogingen tot positief christen-zijn.

Eindoordeel

Auteur weet zowel punt I als punt II treffend te illustreren aan de hand van persoonlijke anekdotes, citaten en verwijzingen naar Bijbelverhalen. De hoofdlijnen en opzet zijn erg sterk. De invulling van die hoofdlijnen was voor mij wel iets te voor de hand liggend, nadat ik de inhoudsopgave had gelezen. Op sommige punten in het boek dacht ik: ‘nu heb je je punt wel gemaakt.’ Maar dat kan aan mij liggen.

In het punt dat Byers maakt – leven tussen de Skylla en Charybdis van naïviteit en cynisme – vermijdt hij her en der om partij te kiezen. Want dat het geloof niet zonder meer patriottisch en anti-intellectueel moet zijn weten we, maar hoe gaan we dan wel om met de problematiek kerk&staat en kerk&universiteit? Dat laat hij open. Misschien ook wel verstandig. Maar het komt af en toe iets te gemakkelijk over, en dat maakt dit boek tot een bijzonder fijne leeservaring – maar zeker geen klassieker.

Cijfer: 7.5

Advertenties

2 gedachten over “Leve de saaie christenen!?

 1. Elipheleth

  Herkenbaar? Lastig, voor iemand die nooit cynisch werd, en (dus) ook niet als ‘de cynicus’ vanaf de kant naar de kerk kijkt, maar er middenin bezig probeert te zijn – en dus niet tot de doelgroep behoort. Maar anderzijds dus ook nooit anders gedaan heeft dan (proberen te) leven tussen de Skylla en Charybdis van cynisme en naïviteit, zodat de uitkomst van het boek wel herkenbaar is – maar dan wel herkenbaar zonder opzienbarend te zijn.

  1. VreemdGeluid

   Dat zit ‘m denk ik in het feit, dat de man een Amerikaanse achtergrond heeft. Ik had het misschien niet herkend, als ik niet jarenlang evangelisch was geweest. ’n Broedplaats voor cynisme, dat 😉

   2012/11/8 Disqus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s