Verzuim je kerkdienst, ga naar de Kuip!

Daar ging ik dan, gisteren, naar mijn eerste Eredivisiewedstrijd ooit. En gelijk een serieuze: Feyenoord – Ajax. Weken geleden een clubkaart aangevraagd, het kaartje besteld, en nu was dan de grote dag.

Dit is dus wat voor veel christenen als afvalligheid geldt:
het verzuimen van de kerkdienst omwille van Koning Voetbal.

Maar ik geloof niet dat mijn broeders van vandaag ooit een kerk van binnen hebben gezien. Dan kan het ook geen verzuimen heten.

Het gros van de mensen om mij heen behoort tot een doelgroep waar ik als hoogopgeleide, blanke, welgestelde christen nooit mee in aanraking kom. Ik kijk mijn ogen uit – wonen deze mensen állemaal bij mij in de buurt?

De stammen gaan op. Met 50.000 zingende medegelovigen ga ik richting de volle Kuip. “Niets is sterker dan dat ene woord: Feyenoord!” Mijn neef en ik associëren het beiden direct met religie. Hoe kan het ook anders.

Eensgezindheid (oké, ME en veiligheidspoortjes daar gelaten). Euforie. Eten en drinken. Helden. Behoeften die lijken op de behoeften waarvoor christenen naar de kerk komen.

En dan hier, als conclusie, geen geklaag over afgoderij of goddeloosheid. Ook geen goedkope missionaire praatjes. Want als ik gisteren één theologische les heb geleerd, dan is het wel dat ik geen flauw idee heb, hoe de kerk een zinnige verbinding kan leggen met deze doelgroep. Hoe ik werkelijk zou kunnen genieten van dezelfde liederen, preek, rituelen als mijn nieuwe vrienden hier (met wie ik een prachtmiddag heb, hoor). De kloof voelt immens groot.

Oké, misschien dit dan: als de kerk verbinding wil leggen, moet ze allereerst meer bieden – een welkom, ook aan verliezers, vriendschap zonder fouilleren vooraf. Maar vooral ook: mínder bieden – want wil de kerk een concurrentie aangaan met voetbal, dan moet ze meer eisen, en de christelijke boodschap scherp en snijdend houden. En inderdaad: dan loopt je kerk misschien alsnog leeg.

Zo even wat bespiegelingen naar aanleiding van deze wedstrijd. Als ik betaald theoloog/dominee was, zou ik m’n wedstrijdkaartje nu kunnen declareren.

Overigens was ik op de dag zelf even weinig met theologie bezig; een prachtige voetbalmiddag was mij genoeg.

Advertenties

4 gedachten over “Verzuim je kerkdienst, ga naar de Kuip!

 1. Joshua

  Heel interessant. Je lijkt je ook af te vragen of het wel zo erg is, dat deze groep mensen niet zo geestelijk is. Of beschouw je het wel als een gemis?
  Je kunt je ook afvragen of de kerk ooit wel een zinnige verbinding had met alle lagen van de bevolking. Ik ben geneigd om te denken van niet – dat religie of spiritualiteit zinnig is in de mate dat je er zelf behoefte aan hebt. En dat religie eerder een pleister op de wonde is dan een daadwerkelijke vervulling van je transcedente behoeften. Maar als christen kun je moeilijk om dat missionaire karakter heen.

 2. Elipheleth

  “Geen geklaag over afgoderij of goddeloosheid” – Hah! Nogal wiedes met dat supportersverbod, en er dus geen enkele Ajax-shawl te bekennen zal zijn geweest 😀

  Iets serieuzer: afgoderij lijkt me ook onmogelijk in een multi-religieuze of polytheïstische setting. Of anders gezegd: als ik me niet vergis, is het per definitie een woord waarmee vanuit een monotheïstische setting naar een polytheïstische (of allo-theïstische) setting wordt gekeken.
  Aan de andere kant lijken (sommige) voetbalclubs soms ook wel op een God die een exclusieve relatie claimt… als je overgaat naar een  andere club, dan ben je een afvallige – en naar bepaalde clubs hoor je zéker niet over te stappen.

  Wat de kerk betreft: Dat ‘minder bieden’ snap ik niet… minder bieden=meer eisen?
   

 3. Vakkie N

  Ook ik moest de dienst verzuimen vanwege het bizarre aanvangstijdstip van de wedstrijd. De overige wedstrijden -ik heb een seizoenkaart- red ik altijd precies. Dus recht VANUIOT de kerk naar De Kuip. Al jaren! Tot groot vermaak van mijn kerkgenoten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s