Natuurlijke theologie (1)

Ziehier de Amoerpanter. Een ernstig bedreigde diersoort. In het wild leven er nog zo’n 40, volgens de dierentuin die ik geregeld bezoek. Zonde!

Vrijwel nergens ben ik zo onredelijk gelovig als tussen dieren als deze…

 

Bewondering

De borden bij de dieren kunnen me van alles vertellen. Ik wil het best aannemen, van die miljoenen jaren. Maar bruut, onpersoonlijk toeval? Nee – daar vind ik deze dieren veel te mooi voor. De schoonheid van het dieren- en plantenrijk is wat mij betreft nog altijd verbluffender dan enige menselijke prestatie – zelfs als je muziek en taal meetelt.

Realisme

Dan is daar natuurlijk altijd ook het stemmetje van het realisme. Want die mooie kleuren – die zijn bedoeld als schutkleur. Die imposante klauwen – die zijn bedoeld om een hulpeloze prooi te grijpen. De natuur is gemeen. Die prachtige Amoerpanter – die zou mij binnen een minuut opgeschrokt hebben. Geen dier is een innocent beauty!

Balans

 • Ik wil blijven genieten van de pracht, zonder hier alle romantiek uit weg te moeten redeneren
 • Een theologie op de schoonheid van de schepping baseren is echter ronduit onmogelijk, vanwege de gemene en overal aanwezige ‘survival of the fittest’
 • Als overwinning van die gemeenheid, en hoopgevend stukje werkelijkheid, mag ik dan wél constateren dat het toch bijzonder is dat ik als mens zo graag een bedreigde diersoort wil behouden, ondanks het feit dat dit dier sec gezien alleen maar een bedreiging van mijn voortbestaan kan inhouden.

Verder:

 

Advertenties

15 gedachten over “Natuurlijke theologie (1)

 1. Elipheleth

  Zonder De Catastrofe in rekening te brengen, is het inderdaad onmogelijk om een brug te slaan tussen zien wat nu voor ogen is en de schepping. Benieuwd wat het resultaat is als je wèl die drieslag pakt.
  Maar ‘plaatjes’ kijken blijft óók altijd leuk!
   

 2. Joshua

  Natuurbescherming is zeker niet alleen romantisch. In een uitzending van Louis Theroux, “African Hunting Holiday” wordt het economische aspect van beschermde diersoorten heel treffend in beeld gebracht. Zo wordt er beweerd dat Afrikaanse landen hun steppes al lang hadden omgeploegd als er niet zoveel mensen waren die dolgraag ‘the big 5’ willen spotten. 

  Ook voor dierentuinen zou het natuurlijk een strop zijn als bijv de olifant ooit uitsterft. Net zoals Australie er alle belang bij heeft om de Aboriginals (een beetje) te beschermen.

 3. DJ Punt

  Een theologie op de …….. … … schepping baseren is toch best onmogelijk? Alleen wordt de gemene en overal aanwezige ‘survival of the fittest’ in deze theologie geïntegreerd.

   1. DJ Punt

    Jouw stelling is (als het goed begrijp): we moeten geen theologie baseren op de natuur, omdat ik dat een lelijke theologie vind. Beetje zwak argument, vind je niet?

   2. DJ Punt

    Je bedoelt “een christelijke theologie énkel baseren op de natuur is onmogelijk”.

    Dán heb je denk ik gelijk.
    Maar ja, dan zeg je eigenlijk niet veel als je er zo’n presuppositie aan vast plakt, vind je wel?

   3. VreemdGeluid

    Dear DJP,
    nu overvraag je mijn blogje, dat immers niet zozeer theologisch wilde spreken –
    dit blogje was een portretje van de gedachten van mij als individueel christen in een dierentuin 🙂

    2012/9/3 Disqus

   4. VreemdGeluid

    Ik wil fladderen, maar word gekooid door jouw ijzeren (maar levenloze!) logica 😉

    2012/9/3 Disqus

 4. Pingback: Tegennatuurlijke Paulus | VreemdGeluid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s