Herod’s Song – Jesus Christ Superstar

Als je dan toch rechtertje moet spelen,
kun je er maar beter iets leuks van maken.
Dat moet Herodes gedacht hebben.

Vandaag blogt Rinke van Hell,
@RinkevanHell over Herod’s Song!

 

Mijn eerste herinneringen aan Jesus Christ Superstar dateren van de basisschool. Ik zal een jaar of 10, 11 zijn geweest en zat in groep 6 of 7 bij Meester v.d. H. op een dorpsschool midden in de Bible Belt. Op een goede dag vertelde de meester ons dat er met Pasen een film op televisie zou komen, die we eigenlijk allemaal moesten zien. Hij voegde daar meteen aan toe dat hij dat eigenlijk niet mocht zeggen. Sommige ouders zouden misschien wel een klacht indienen, alleen omdat hij Jesus Christ Superstar een goede film vond.

Die spannende aanbeveling was natuurlijk reden genoeg om in het Paasweekend de tv aan te zetten. Ik kan me weinig meer van de film herinneren, behalve het lied ‘Herod’s Song’. In mijn onschuldige kinderogen was deze scène ronduit blasfemisch. Natuurlijk kende ik dat woord niet, maar ik wist wel dat dit koddige gedoe onder het kopje ‘Ooh! Da’s spotten!’ viel. Dat rare brilletje, die dikke halfnaakte man en dat gekke dansje: ik kreeg het in mijn elfjarige hoofd niet samengebracht met de figuur van Herodes in de Bijbel.

Pas toen ik de film jaren later herzag, realiseerde ik me dat de film misschien wel een veel accurater beeld van het Paasevangelie, en zeker van Herodes, schetste dan ik dacht. In het Evangelie van Lucas staat vermeld dat Herodes in eerste instantie ‘bijzonder blij was’ om Jezus nu eindelijk eens te ontmoeten. Misschien zou Hij wel een ècht wonder doen! (Luk 23:8). Ja, “Jesus had gotten quite a name in the place!”

Als het gewenste wonder uitblijft, toont Herodes zijn verwende en cynische kant. Hij sluit zich aan bij het koor van spotters.
“So, you are the Christ, the great Jesus Christ.
Proof to me that you’re no fool, walk across my swimming pool!”

De bijbel gaat niet tot in detail in op de honerij (Luk 23:11). De film daarentegen weet het spottende toontje briljant te vangen. Zelfs zo erg, dat het voor mijn gelovige elfjarige ziel alle perken te buiten ging. Zo ga je niet met de Here Jezus om!

De campy aankleding van de scène maakt het allemaal extra hilarisch. Toch zijn de enorme gouden ketting op Herodus’ blote, net iets te vette buik en de decadente entourage waarschijnlijk niet eens zo heel ver van de waarheid. Het is immers deze Herodes (Herodes Antipas) die door zijn vrouw Herodias werd aangezet om Johannes de Doper te onthoofden en die door Jezus ‘vos’ genoemd wordt in Lucas 13. Schijnbaar dringt het op een gegeven moment ook tot Herodes door dat Jezus niet bepaald van hem onder de indruk is en voelt hij zich veroordeeld. Dat maakt hem kwaad en hij stuurt Jezus linea recta terug naar Pilatus. Weg ermee!

“Oh come on, King of the Jews.

Hey! Aren’t you scared of me Christ?

Mr. Wonderful Christ?

You’re a joke. You’re not the Lord.

You are nothing but a fraud.
Take him away!”

Het is niet voor niets dat mijn onderwijzer bang was onder klachten bedolven te worden. Voor veel christenen zijn dit soort verbeeldingen van de bijbelteksten pijnlijk om naar te kijken. Het is hun Heer die bespot wordt en daar maak je geen grapjes over! Hoe begrijpelijk dat ook is, volgens het bijbelverhaal is Jezus wel degelijk ronduit belachelijk gemaakt. Hoe je dat verbeeldt is voer voor discussie, maar doordat het in deze film in een overdreven komisch jasje wordt gestoken komt het extra hard binnen.

En dat deuntje blijft ook bij, natuurlijk…

////

Rinke van Hell promoveert op de relatie tussen film & theologie en schrijft filmrecensies voor o.a. het Nederlands Dagblad en CV Koers. Meer artikelen over film vind je op www.film-wijzer.nl.

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Herod’s Song – Jesus Christ Superstar

  1. Pingback: Jesus Christ Superstar – Crazy Herod « FilmWijzer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s