Vrijgemaakte kerk: heilig en leeg?

Afgelopen periode overleden twee prominenten uit de Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt): prof. Kamphuis en nu prof Trimp. Op de dag van het overlijden van de laatste kwam zijn generatiegenoot Jochem Douma minstens zo prominent in ’t nieuws…

Douma

Douma, welbekend van vele ethische boekjes en ook zijn
“Grondslagen” van de christelijke ethiek, heeft zijn mening herzien.
Schreef hij enkele jaren geleden nog, dat een homostel wel een relatie van trouw en liefde mocht hebben (zij het zonder seks!);
nu pleit hij toch echt voor tucht als het gaat om homorelaties.
En dat betekent inderdaad: weren van het avondmaal…

Van Bruggen

Een andere Vrijgemaakte professor uit de vorige eeuw is
Jakob van Bruggen. Een veelbesproken NieuwTestamenticus.
Hij liet afgelopen jaar zijn tegengeluid horen:
missionair gemeente-zijn is niet meer nodig!
Zie daarvoor de blogserie bij Jos Douma.

Conservatief geluid

Beide heren – Douma sr. en Van Bruggen – zijn conservatief.
Ze willen de kerk corrigeren, beiden met een zeer concrete aanleiding: Douma ageert namelijk tegen een onlangs in Kampen gehouden bijeenkomst over homofilie, en Van Bruggen reageert op de missionaire tendens in het hedendaags kerkelijk leven.
Allebei willen ze een ontwikkeling tegenhouden.

Maar…

Maar wat willen ze dan wél? Wordt dat duidelijk?
Willen ze terug naar ‘hoe het was’? Dat is te laat;
de tijden veranderen, de kerken lopen leeg.
Kun je het kerken kwalijk nemen, dat ze voortschrijdend inzicht tonen, meeveranderen met de tijd, bezinnen op hun systemen, hun gerichtheid, hun tucht, hun openheid?
Het lijkt me toch niet.

Conclusie

Mij lijkt de kritiek van beide heren, hoe goed onderbouwd ook – en vooral Van Bruggen kan geniaal redeneren – een vorm van heimwee die niet alleen onmogelijk te vervullen is, maar ook nog eens kwalijk is. Wie naar hen luistert, houdt in zijn kerk een heel klein clubje over. Een zeer heilig klein clubje. Dat dan weer wel.

Advertenties

3 gedachten over “Vrijgemaakte kerk: heilig en leeg?

 1. Elipheleth

  Tja… ik moet dan tòch altijd weer terugdenken aan een opmerking die bij mijn scriptie over Openb. 2 en 3 werd gemaakt: “Het is opvallend hoe conservatief de Heer zijn kerk wil hebben”.
  Daarmee lijkt mij de vraag of wíj het de kerken kwalijk kunnen nemen dat ze meeveranderen met de tijd, etc., niet relevant.
  Zonder overigens te pretenderen dat ik weet wat wel of niet het concrete oordeel van de Heer over de verander(en)de koers van de kerken zal zijn.
  Maar wat is ‘verander(en)de koers’… op het beruchte congres heb ik ook àndere geluiden gehoord – waardoor de eindconclusie was: dat het doel van de dag – consensus – niet gehaald was.
  Hoezo ‘het spoor van het Kamper congres’? Joost mag het weten. 😀

 2. Joshua

  Ook boeddhisten vinden seksuele zuiverheid belangrijk. De dalai lama is tegen elke vorm van seks waarbij ‘oneigenlijke organen’ worden gebruikt. Daar vallen homoseksualiteit en masturbatie dus onder. Toch wordt zijn standpunt minder vaak bekritiseerd. Waarom? Omdat hij daar altijd bij zegt dat hij naastenliefde en openheid erkent als positieve aspecten van de seculiere samenleving en dit veel belangrijker vindt dan deze seksuele normen. 

  Marketingtechnisch zou ik je natuurlijk aanraden om niet alleen de Bijbel, maar ook vooral je eigen hart en verstand te laten spreken. Maar als je toch kiest voor de spagaat.. Leer dan van het boeddhisme hoe je oude leerstellingen in nieuwe zakken kunt verpakken. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s